pdf-converter-to

PDF-converters algemeen

Wat is PDF?

PDF (Portable Document Format) is een bestandsindeling voor het uitwisselen van elektronische documenten en formulieren. Sinds 1993 is PDF, ontwikkeld door Adobe, een open standaard. Daarom is PDF onafhankelijk van software, hardware of besturingssystemen. Dit betekent dat een PDF bestand op elke computer en printer hetzelfde uitziet; lettertypes, afbeeldingen en opmaak blijven behouden. Dan zou het ook fijn zijn als je programma’s hebt die een PDF kunnen omzetten naar bijvoorbeeld een Word bestand. Zo’n programma noemen wij een PDF-converter!

Wat zijn de voordelen van PDF?

PDF biedt vele voordelen. We hebben de belangrijkste voor je op een rijtje gezet:

 • Afdrukken om te ondertekenen is niet meer nodig
  Eén van de belangrijkste voordelen van PDF is dat digitale bestanden tegenwoordig heel eenvoudig elektronisch ondertekend kunnen worden. Dat kan met o.a. Adobe Acrobat Reader DC, de mobiele Acrobat Reader app of de Adobe Sign app. Documenten zoals contracten die ondertekend moeten worden, hoeven dus niet meer uitgeprint, getekend en weer ingescand te worden, maar kunnen worden voorzien van een digitale handtekening en direct worden doorgestuurd.
 • PDF bestanden voldoen aan de standaarden
  PDF bestanden voldoen aan de ISO 32000 standaarden voor de uitwisseling van elektronische documenten. Dat is inclusief de standaarden voor speciale doeleinden, zoals PDF/A voor archivering, PDF/E voor technische documenten en PDF/X voor afdrukken. De meeste drukbedrijven hanteren PDF/X als voorkeursindeling voor het aanleveren van drukwerk.
 • PDF is veilig
  Het is mogelijk om PDF bestanden met een wachtwoord te beveiligen. Op die manier kun je voorkomen dat anderen de content kopiëren of bewerken. Ook kun je PDF bestanden redigeren om gevoelige informatie en verborgen gegevens permanent te verwijderen.

pdf beveiliging

Wat kun je met een PDF-converter?

Je kunt vrijwel ieder bestandsformaat naar een PDF converteren. Dat betekent in feite dat er een kopie van het originele bestand wordt gemaakt, maar dan met PDF indeling. Veel softwareprogramma’s bieden je de mogelijkheid om vanuit het programma zelf een PDF versie op te slaan. Dit is echter niet altijd mogelijk. In zulke gevallen biedt een PDF-converter uitkomst.

Je selecteert het bestand dat je wilt converteren, en er wordt direct een PDF versie van het betreffende bestand gegenereerd. Afhankelijk van de grootte van het bestand kan dit enkele seconden tot enkele minuten duren. De meeste PDF-converters zijn ontwikkeld om bestanden te converteren naar PDF. Maar het is ook mogelijk om te converteren van PDF naar Word, van PDF naar JPG, van PDF naar PNG, van PDF naar Excel en zelfs van PDF naar PowerPoint.
Sommige PDF-converters bieden ook de mogelijkheid om bijvoorbeeld meerdere PDF bestanden samen te voegen tot één PDF bestand.

Zitten er ook nadelen aan een PDF-converter?

Zowel PDF’s als PDF-converters hebben naast voordelen ook een aantal nadelen. Hieronder hebben we deze voor je opgesomd, inclusief een aantal tips om die nadelen te minimaliseren.

 • PDF-converter maakt je bestanden zwaarder
  Ondanks het feit dat PDF is ontwikkeld om je data op een compacte manier op te slaan, zijn PDF bestanden zwaarder dan bijvoorbeeld HTML-bestanden en Word-bestanden. Hierdoor kan het langer duren voor PDF-bestanden gedownload zijn.

Wat je eraan kunt doen: Er zijn speciale PDF-converters waarmee je zware PDF bestanden kunt comprimeren. Deze reduceren je gescande PDF documenten naar bijvoorbeeld 114DPI. De resolutie is dan niet meer geschikt voor drukwerk, maar wel uitstekend geschikt voor het uploaden van bestanden en het versturen van PDF bestanden via e-mail. Indien een PDF bestand toch te zwaar is om via e-mail te versturen (dus groter dan 10MB) dan kun je een andere verzendmethode gebruiken, zoals bijvoorbeeld WeTransfer.com of Dropbox.

  compress-pdf

 • Je hebt een PDF reader nodig om een PDF te kunnen openen
  Een PDF bestand kan alleen geopend en bekeken worden met Adobe Acrobat Reader. Als je je PDF’s wilt verspreiden, bestaat de kans dat sommige mensen het bestand niet kunnen bekijken doordat zij dit programma niet geïnstalleerd hebben.

Wat je eraan kunt doen: Stuur een linkje mee naar een website waar Adobe Acrobat Reader te downloaden is. Het programma is gratis en zeer eenvoudig te installeren. De website detecteert automatisch het juiste besturingssysteem van de gebruiker, dus je hoeft je geen zorgen te maken dat ze de verkeerde versie installeren.

 • Een PDF bestand kan standaard niet bewerkt worden
  Een PDF bestand is in principe een ‘alleen kijken’ versie; het kan met Acrobat Reader geopend worden, maar niet bewerkt.

Wat je eraan kunt doen: Je kunt PDF beter niet gebruiken voor bestanden die nog bewerkt moeten worden. Wil je per se een PDF bestand kunnen bewerken, dan kun je overwegen om Adobe Acrobat Pro DC aan te schaffen; met dit programma kun je wél teksten en afbeeldingen in PDF’s wijzigen. Een lidmaatschap voor Adobe Acrobat Pro DC is verkrijgbaar vanaf €15,72 per maand